Twitter
Twitter er en såkalt microbloggingstjeneste, her skriver man korte, personlige statusmeldinger på internett. Twitter symboliseres som regel med en blå fugl (ulike utforminger) og vi kaller ofte statusmeldingene for tweets og det å sende slike meldinger for å tvitre/twitre eller kvitre. Statusmeldingene i Twitter har en begrensning på 140 karakterer – så her må du fatte deg i korthet.

Her finner du en video som forklarer Twitter ("Twitter in Plain English")

Hva bruker man Twitter til?

Som nevnt kan man sende ut korte, personlige statusmeldinger. Ofte vil du finne henvisning til nettsteder som andre finner interessante, så her er det gjerne mye god informasjon å hente. Andre skriver korte betrakninger om ting de holder på med eller er opptatt av – eller du kan skrive spørsmål (her er det ofte hjelp å få dersom du har et rimelig stort nettverk). Det kan ofte være diskusjoner rundt enkelte tema (se også hashtag) eller en slags liveblogging fra f.eks konferanser.
Man kan sende direktemeldinger til enkeltpersoner (disse blir bare synlig for deg og mottaker, men er avhengig av at dere gjensidig ”følger” hverandre). Det er også mulig å opprette en konto som bare spesielt utvalgte kan se og gjennom dette ha et mer lukket nettverk med kommunikasjon i sanntid.

Noen stikkord om Twitter kan derfor være:
 • Kommunikasjonskanal – rask og i sanntid
 • Allsidig informasjonskilde
 • Oppdateres raskt
 • Søk og finn mye om nærmest alt mulig
 • Nettverksbygging
 • Lav terskel – enkel i bruk

Hvordan kommer jeg i gang med Twitter?

Det første du må gjøre er å registrere deg, dette gjør du på Twitter.com – skriv inn ønsket brukernavn og passord, oppgi epostadresse. Når du har fått opprettet konto kan du evt fylle ut med mer informasjon om deg selv – og du kan velge om du skal være public (synes for alle) eller om du ønsker å være mer ”skjult”, dette avhenger av formålet med din registrering av konto (man må begrense innsyn hvis man skal ha en lukket gruppe).
Du kan endre personvern og andre innstillinger i menyen du finner etter at du har logget deg på twitter.com ved å trykke på Settings. Under settings vil du få følgende valg;
 • Accont – her finner du personopplysninger, her kan du velge tidssone, velge om du vil legge inn adresse til f.eks egen blogg, skrive en kort biografi osv. Her kan du også velge om du vil være ”skjult” – da merker du av på ”Protect my tweets” – og det du skriver blir da ikke publisert offentlig.
 • Passwordfanen er dersom du vil endre passord.
 • Under Devices kan du legge inn mobil dersom du vil ha mulighet til å få og sende tweets via mobil.
 • Notices er hvordan du ønsker å få melding dersom noen starter med å følge deg eller noen sender deg en direktemelding – i begge tilfeller vil du da få epost hvis disse er krysset av.
 • Picture – her kan du laste opp bilde av deg selv om du ønsker det (begrensning i størrelse på bilde).
 • Design er utforming av din side på twitter.com – standardiserte forslag (det er også mulig å lage egen bakgrunn osv., men da må du være påpasselig med bl.a størrelse).
 • Under connections vil du finne evt andre program som er koblet mot twitter-kontoen din; dette kan være program som lu.ly (nevnt under), Screenr (se avsnittet om screenr) – men det kan også være skadelig programvare! I en periode florerte det med et mafiaspill som spredde seg som virus ut fra twitterkontiene – hvis du har gitt tilgang til et slikt program kan du fjerne det under denne fanen.

Legge inn en lenke i tweeten

Det er flere måter å gjøre dette på:
 • Skrive inn hele lenken manuelt (husk å ta med http: også), men dette er unødvendig tungvint
 • Du kan kopiere lenken fra nettsiden og lime den inn i tweeten (i de fleste tilfeller blir lenka automatisk forkortet – se avsnitt om URL-forkorter for mer informasjon)
 • I Firefox kan du installere tillegget twitthat og når du går til nettsiden tar du rett og slett og drar ”knappen” opp i verktøylinja for å installere. Den blir liggende de som en knapp som du kan trykke på og URL’en fra siden du står på kommer da automatisk fram i tweeten – du kan bare trykke send
 • I Internet Explorer (og andre nettlesere) kan du installere tillegget lu.ly(se bildet under) som gjør at får en verktøylinje hvor du automatisk kan sette inn URL’en til den siden du er på – i tillegg noen ekstra funksjoner (du får opp statusmeldinger fra Twitter fortløpende, du kan sende tweets, retweete, sende direktemeldinger – og den kan også kobles opp mot Facebook. Du kan også få opp ulike snarveier, f.eks kalkulator og notisblokk/notepad)
luly_i_nettleser.png
Hva er en direktemelding.

Forskjellen på en direktemelding og en vanlig tweet er at alle kan følge med vanlig tweet mens direktemeldinger bare kan leses av mottakeren. For å sende en direktemelding må dere begge følge hverandre!

Hvordan sender man en direktemelding.

Start meldingen med bokstaven D og et mellomrom (space) deretter brukernavnet til den du skal sende til (brukernavn begynner alltid med @(alfakrøll)) - en direktemelding vil derfor se f.eks slik ut
D @brukernavn Her er en direktemelding

Hva er og hvordan gjør man ReTweeting (RT)?

Når man har en Twitterkonto vil man etterhvert oppdage at enkelte videresender dine meldinger med en RT@dittbrukernavn foran meldingen din - det som kalles ReTweeting. Dette gjør du hvis noen sender ut en melding som du synes andre bør se – det kan være en kommentar eller henvisning til en nettside osv. En slik måte å gi honnør til noen på for en god kommentar eller god informasjon er viktig, og for bedrifter er det viktig å følge med på dette “ordet som nærmest går fra munn til munn” – det kan hjelpe, men det kan også skade (det har vært flere eksempler på at reaksjoner på twitter har gitt resultat, f.eks måtte en avis ut og beklage en framside de hadde hatt på trykk).
Måten du lager en RT er derfor veldig enkel; det enkleste er å bruke RT-funksjonen som du finner f.eks på nettsiden (twitter.com) – den ser ut som en bøyd pil (bilde til høyre). Lignende funksjoner finner du også i ulike kommunikasjonsaggregatorer (disse gjør at du kan organisere tweetingen lettere i forhold til gruppering, kategorier, type tweet osv) eksempler på slike er twhirl, tweetdeck, lu.ly osv. Du kan også lage en manuell RT, men det er tungvint – skriv først RT + mellomrom + @brukernavn på den du skal RT + meldingen som du RT.
Det er selvfølgelig de som også misbruker dette; det kan være noen lager en falsk RT. De skriver en tweet som ser ut som en retweeting av f.eks deg ved å selv sende ut en tweet hvor de skriver RT @dittbrukernavn Melding....Andre vil da tro at det er du i utgangspunktet som har skrevet noe som andre har videresendt (litt skummelt fordi du ikke har kontroll over innhold som blir assosiert med deg). Heldigvis skjer ikke dette ofte.

Uønskede followers

Alle kan selv velge hvem de vil følge med på, men noen ganger kan du få noen som følger deg og som du ikke vil identifiseres med. Dette kan være folk som skal promotere seg selv og sine tjenester (kommersielle, seksuelle osv) eller det kan være folk som ønsker å framstå med mange følgere selv (mange føler seg forpliktet til gjensidig følging – det er ikke nødvendig). Disse har du mulighet til å blokkere; du hindrer at de får fulgt med på dine tweets (med mindre de går på din offisielle side og leser dem der, men da er de i alle fall ikke knyttet opp mot kontoen din på noen måte).
En måte å blokkere dem på er ved å gå inn på ”followers” som står under navnet ditt på høyre side hvis du er innlogget på twitter.com. Da får du fram en oversikt over alle som følger deg, dine ”followers”. Du har valg for også å følge dem (trykk person med plusstegn), men du kan også velge å blokkere (trykk på verktøyhjul for å få opp flere valg) – og du kan velge å blokkere og melde om spam samtidig. Det siste er greit å gjøre hvis brukeren prøver å promotere f.eks seksuelle tjenester.

Hashtags (#) i Twitter
Se dette
//avsnittet om hashtags//.

#ffnor og #ff
På fredager kommer det ofte hashtager som er merket med #ffnor og #ff – dette står for hhv FollowFridayNorge og FollowFriday. Dette har nærmest blitt en tradisjon; på fredager anbefaler man andre twitterbrukere – slike man følger selv og synes andre burde følge også. Du gjør det på følgende måte; skriv en tweet som inneholder hashtagen og så skriver du inn brukernavn på den eller de brukerne som du vil anbefale (#ffnor @brukernavn + valgfritt om du vil si hvorfor du anbefaler)
Her finner du en
//engelsk artikkel//som omhandler hashtags og spesielt #followfriday.

Når skal man bruke Twitter framfor å bruke epost.

 • Når du ofte havner i spamfilter eller mottaker har overfylt innboks på eposten sin. Twitter har ikke spamfilter slik du kan ha i forbindelse med epost. Grunnen til dette er at det faktisk er du som bestemmer hvem du skal lese tweets fra - det er du som bestemmer. Du "følger" folk du er interessert i, og du velge å ikke følge dem når du vil. Brukere som du ikke ønsker skal følge dine tweets kan du blokke (selv om de selvfølgelig kan gå inn på din offentlige side og lese dine tweets der). Dette gjør det lett å unngå søppelpost - og du vet også at hvis du sender en melding til noen havner ikke meldingen din i spamfilteret heller (selv helt uskyldige eposter havner av og til i filteret og når ikke fram til mottaker - har du problemer med dette, prøv å sende en direktemelding til vedkommende i Twitter i stedet for). En direktemelding kan derfor være grei å bruke hvis du enten har en tendens til å havne i spamfilteret og det kan også være greit hvis du vet mottakeren får mye epost - da kan du lett drukne i mengden. Det er selvfølgelig en forutsetning at mottakeren sjekker Twittermeldingene sine regelmessig (hvis man bare sjekker en sjelden gang har jo direktemeldinger liten hensikt) - men vi ser at stadig flere følger twitter via mobiltelefon og da kan man være rimelig sikker på at de får med seg meldingen. Twitter kan derfor brukes f.eks i jobbsammenheng hvis man vil ha rask kommunikasjon med en kollega.
 • Når du ikke vil gi ut epostadressen din. Twitter fungerer som en universell kommunikasjonskanal. Twittersiden din er åpen for alle, og alle kan søke navnet ditt og se hva du skriver (med mindre du spesifikt sperrer for dette). Som nevnt kan man bare sende direktemeldinger hvis man gjensidig følger hverandre - så her kan du velge selv hvem som skal kunne kontakte deg slik og på denne måten unngå uønsket epost.
 • Når du ønsker å fortelle dine venner om det siste du er opptatt av. Bruk Twitter til å sende lenker til nettstider som du finner interessante (enten det er en morsom video på YouTube, bilder, artikler osv). Twitter forkorter ned URL'en automatisk slik at du greit holder deg innenfor grensa på 140 karakterer
 • Når du trenger en måte å dele raskt innenfor en gruppe. Dersom du oppretter en twitterkonto som bare lar spesielt utvalgte få se meldingene kan du bruke twitter som en rask kommunikasjonskanal (du får ikke ventetiden som du får på epostsendinger) - på denne måten får du en kanal for kritisk informasjon for bare en spesifikk gruppe. Bruk den f.eks til å få raske tilbakemeldinger på spørsmål.