Embed

youtube.pngEmbed har ikke et godt norsk ord - det nærmeste er innkapsling. Poenget med å bruke embed-kode er at du ikke trenger å laste opp f.eks video selv - du nærmest setter inn en kopi i en virtuell spiller på eget nettsted (eks blogg) eller i LMS. En annen fordel ved å "embedde" er at du ikke bruker lagringsplass siden du bare henter inn videoen fra en annen lagringsplass - en stor fordel siden video tar mye plass.

Det er ikke bare video som kan "embeddes" - du kan gjøre det samme med bilder, lysbilder (slideshare) o.l. Hva skal man bruke det til? Tenk så mye mer spennende du kan gjøre undervisningen ved at du legger inn en video i LMS opp mot en bestemt tekst!

Det er enkelt å "embedde" inn en video fra f.eks YouTube. Det første du gjør er å finne videoen du vil "embedde", til høyre for videoen finner du et felt hvor det står URL - dette er adressen til nettsiden. Under URL står det Embed - og her finner du HTML-koden du skal benytte. Aller først anbefaler jeg at du trykker på verktøyhjulet bak teksten for å få fram meny som vist i bildet til høyre. Pass på at det ikke er huket av i feltet "Include related videos" - da slipper du at det i slutten av videoen dukker opp forslag på andre videoer. I dette feltet kan du også velge farge og størrelse. Når du har gjort dine valg kopierer du koden som står inne i "Embed"-feltet ved å markere, høyreklikke, kopier eller markere og så trykke Ctrl-tast + C. Gå deretter til det stedet hvor du skal sette inn videoen - dette skal gjøres i en teksteditor i de fleste tilfeller. Husk at du sannsynligvis må velge å vise enten HTML eller Kilde for at det skal bli korrekt. Marker sted i tekst der video skal stå, høyreklikk, lim inn eller trykk Ctrl-tast + V. Videoen under er hentet på denne måten - men i denne wikien er prosessen litt annerledes (se under). Skal du hente videor fra andre kilder enn YouTube vil du nok finne et felt hvor det står "get embed" eller "grab embedcode".
embedwidget.pngI denne wikien "embedder" du på denne måten; trykk ikon for Embedwidget (se bildet til høyre). Da får du opp et nytt bilde hvor du velger hvor video er hentet fra og limer så inn embedkoden du har hentet i tekstfeltet før du trykker "Save" (bilde under).
widget.png

Lenke

Her skriver jeg kun om unidireksjonelle lenker - altså lenke fra A til B uten at B behøver å vite at A har lenket. Man kan ha lenker som går gjensidig mellom, dette skjer f.eks i Facebook når man legger til en venn - da opprettes en bidireksjonell lenke mellom de to profilene. På samme måte har man backlinks på blogger (når man lenker til en annen sitt blogginnlegg).

Hva er en (hyper)lenke og hva bruker vi dem til?
En hyperlenke eller lenke er en henvisning til et annet dokument eller til en internettside, til en eller annen form for ressurs. Den kan enten føre deg over til denne ressursen (typisk at du går videre til en ny internettside) eller den kan føre ressursen til deg (f.eks trykker du lenken download vil en nedlasting starte). Lenkene gjenkjenner du vet at de har en annen farge (ofte blått) og er understreket.
Hvorfor bruker vi lenker?
En lenke gjør at vi f.eks kan få utdypende tekst (vi kan f.eks lage en lenke til en forklaring av et begrep – og denne forklaringen kan enten ligge annet sted på samme side, den kan ligge i et annet dokument eller den kan ligge på en annen nettside).
Lenka kan også fungere som en vei til å få ting utført; f.eks lenken ”Kontakt oss” bør føre til en side hvor du finner kontaktinformasjon eller aller helst direkte til f.eks et skjema eller online chat slik at du kan få hjelp. En lenke som sier ”Hjelp og støtte” bør føre direkte til spørsmål- og svarsider.
Vi kan også bruke lenker i forbindelse med sosiale medier; f.eks er Twitter mye brukt i forhold til å sende lenker på nettsider man finner interessante slik at andre også kan finne siden(e).
En god lenke?
Den ”korrekte” måten å navngi lenka på er at den har et fornuftig navn – og ikke bare sier ”Trykk her”. Dette har en sammenheng med de som f.eks får lest opp teksten; da er det bedre at lenka framkommer som ”Lenke til….” framfor ”Trykk her” (som er helt intetsigende). Lenka bør derfor navngis ut fra hva den faktisk inneholder eller peker til.
Har du en lenke som sier ”Start nedlasting (av…..)” bør nedlastingen starte der – og ikke bare henvise til en annen side. Det er nok av eksempler hvor du må trykke deg videre og videre…framfor å få utført den oppgaven du vil ha utført (tenk derfor hva slags oppgave lenka skal ha framfor hva slags struktur du har på nettstedet).
Lenker skal føre til steder som eksisterer og ikke være ”døde” – dvs. at når du trykker på en lenke skal den faktisk føre til det som den beskriver, og ikke til en side som f.eks er slettet. Døde lenker er ikke bra – da er det bedre å fjerne lenka! Husk også å oppdatere lenkene hvis de fører til skjema eller opplysninger som endrer seg over tid hvis den informasjonen blir lagret på ulike plasser; f.eks hvis man lagrer prisliste 2008 på et annet sted enn prisliste 2009 så skal lenka ”Prisliste” peke til den gjeldende og ikke til den opprinnelige (dette syndes det mye mot, tenk også på dette når man lager et nettsted).
Du bør også tenke på om lenka skal åpnes i samme vindu eller i nytt vindu – begge deler har sine fordeler og sine ulemper.
Hvordan lager man en lenke?
Skal du lage en lenke på et nettsted kan det gjøres på ulike måter; noen nettsteder som f.eks blogg og wiki har gjerne ”snarveier” for lenker som ofte er symbolisert slik med åpen eller lukket lenke for hhv å fjerne lenke og å lage lenke.
En annen måte man kan lage lenke på er ved å skrive det inn i html-koden, og hvis jeg skal lage en lenke til min blogg vil koden se slik ut:
<a href=”http://www.evabra.wordpress.com”>Bloggen min</a>
- og hvis man ser den på nettsiden vil resultatet være
Bloggen min
hyperkobling.pngDu kan også lage lenker i dokumenter, regneark osv. Hvis du skal lage en lenke i word kan du markere ordet eller ordene som skal fungere som lenke og høyreklikke. Da får du fram en meny som vist til venstre. Trykk på hyperkobling – og sett inn lenke til ressursen i feltet Adresse, eksempelet her viser til en nettside (samme som i eksemplet over).lenker.png
Som du også ser kan man lenke til en annen fil man har liggende på sin datamaskin (og man kan også lenke til et annet sted i samme dokument, men da må man bruke noe som heter Anker) – men da forutsettes det at evt andre som skal ha dokumentet har tilgang til stedet hvor ressursen ligger (du kan altså ikke lage en lenke til et annet dokument som ligger på din datamaskin – sende dokumentet til en annen og tro at vedkommende også får opp det dokumentet som det er lenket til).
Hvis du høyreklikker på en lenke i f.eks et dokument kan lenka åpnes, merkes, kopieres, redigeres og fjernes. Har du problem med å kopiere og lime inn lenker i adressefeltet (når du bruker høyreklikk klipp ut/lim inn) kan du løse problemet ved å heller bruke Ctrl + C for å kopiere og Ctrl + V for å lime inn.

Husk også at det kan være greit å bruke URL-forkorter på lange og/eller kompliserte nettadresser (URL’er). I noen tilfeller vil man ha problemer pga at ressursen man lenker til inneholder de særnorske bokstavene Æ, Ø og Å – løsningen på dette problemet er også å bruke URL-forkorter (typisk lenke til et annet innlegg blogg, annen side på wiki eller lenke til f.eks et dokument).

Ulovlige lenker.

De fleste har hørt om Pirate Bay-saken, Pirate Bay var et nettsted som inneholdt lenker til filer for nedlasting (musikk, bilder, video) fra ulike nettsteder (laste ned piratkopier gratis). Selv om nettstedet bare var en lenkesamling ble de dømt fordi de oppfordret til å laste ned piratkopiert materiale. Du skal derfor ikke lenke til steder som inneholder ulovelig materiale. (PS: Pirate Bay er kanskje et dårlig eksempel siden det er dømt etter svensk og ikke norsk lov, tilsvarende på norsk er Napster).