Hva slags bilder kan man bruke?

I utgangspunktet må man anta at man ikke har lov til å bruke bildene med mindre de er merket spesifikt. Det kan virke som om det er mer utbredt å bruke CC (Creative Commons) eller GNU på bilder som er publisert – dette gjør det veldig enkelt å se om du har lov til å bruke dem eller ikke. CC-lisenser finner du omtalt her, men du vil (omtrent) alltid kunne trykke på lisensen for å få fram hva du har lov til og ikke lov til å benytte. Som et eksempel kan vi ta bilder i Wikipedia/wikimedia – disse er publisert under en lisens som sier du har lov til å dele (kopiere, distribuere og spre verket), remikse (bearbeiding) på vilkårene: navngivelse (navngi opphavsperson/lisensgiver, men ikke slik at det ser ut som om de går god for det du evt har brukt bildet til) og på samme vilkår (hvis du bearbeider eller bygger videre på verket skal du publisere med samme type lisens).

Hvordan finner jeg bilder?

Det er flere steder man kan søke etter bilder, men en tjeneste som du kan ta en titt på er cyclo.ps, denne motoren søker gjennom bilder fra forskjellige steder (flickr, Shutterstock, BigStockPhoto, Fotolia, stock.xcheng, cutcaster, photos.com og stockvault – velg alle eller noen), skriv inn søkeord (det kan ta litt tid å få fram bildene). Du trykker på bildene og er det f.eks et Flickrbilde vil du bli overført dit – og der kan du også se hva slags lisens bildet har (alle treff du får skal i utgangspunktet være lisensiert med at man skal kunne dele, men noen har vilkår som ikke bearbeiding, ikke kommersiell). Du kan også søke hver av disse nettstedene separat ved å gå til f.eks Flickr.

Google Bildesøkkan være en annen motor du kan ta en titt på, bildesøk har også en avansert mulighet slik at du kan avgrense ytterligere (ikke minst i forhold til lisenser) - se siden med søkeord for mer informasjon om avansert søk.

Dersom du er på jakt etter et bilde i bestemte farger (ikke tema) kan du prøve Multicolr Search Lab(søker i Flickr)..her kan du velge fargene du er ute etter (f.eks hvis du skal ha noe som passer inn med fargene du har på nettside, som bakgrunnsbilde osv).

Her finner du en oversikt over 41 ulike søkemotorer for bilder og ikoner - men husk opphavsrett!