Hva er Etherpad?

Firmaet bak Etherpad har blitt kjøpt opp av Google . Teamet som har utvika
etherpad skal bli med i Google Wave-teamet. Tenesta vil bli stengt i løpet av våren 2010. Etherpad blir snart utgitt som open kjeldekode . Då kan ein installera det på ein eigen server.
Etherpad er et samskrivingsverktøy på nettet. Du kan velge gratisversjon (alle kan se), begrenset utgave (inntil 3 brukere gratis - deretter må man betale) eller en lukket utgave som man må betale for. Her snakker jeg om gratisversjonen.

Hva kan du bruke Etherpad til?

Enklere måte for samskriving (prosessorientert skriving) tror jeg ikke du finner! Flere kan skrive samtidig og du ser hvordan teksten dukker opp etterhvert - du slipper altså at man skriver i hvert sitt dokument og klipper-og-limer for å lage et dokument ut av det, mange liker heller ikke funksjonen i word for spore endringer. Man kan skrive selv og redigere på det andre skriver. Når du er ferdig kan du kopiere hele over i word eller du lagrer på siden - blir lagret for alltid..(man kan jo diskutere om det er en fordel eller ulempe - men husk: nettsiden blir aldri slettet og alle som skriver rett URL kan både se og redigere innhold; her skal man ikke skrive noe sensitivt).

Hvordan kommer jeg i gang med Etherpad?

createEtherpad.pngDu kan lage din egen side ved å skrive følgende adresse (URL): http://etherpad.com/din valgfrie tittel i nettleseren (f.eks http://etherpad.com/din-valgfrie-tittel som i dette eksempelet).Pass deg for de særnorske bokstavene Æ, Ø og Å - og ikke bruk mellomrom; disse blir erstattet av mer kryptiske tegn. OBS: du må huske nettadressen, glemmer du den er den ingen hjelpefunksjon for å få finne den igjen.

Hvis navnet ikke er brukt tidligere får du spørsmål om du vil lage side (Create Pad) - og trykker du på denne er du i gang. Alle som går inn på denne nettadressen kan skrive og redigere og teksten blir merket i forskjellige farger avhengig av hvem som skriver.

Hvordan deltar andre?

De kan skrive inn URL’en. Du kan også invitere ved å sende over lenka til siden (du får opp bildet til høyre ved å trykke på “Share this pad”).
Alle deltakerne kommer fram i meny på høyre side, og du blir bedt om å skrive inn navnet ditt (det som skal synes på skjermen) – og du får automatisk tildelt en farge. Det samme skjer for alle andre som kommer til nettsiden...og så er det bare å sette igang med å skrive. Nettstedet har også en chatfunksjon som man kan benytte.

Annen funksjonalitet

Import/Exportfunksjon gjør at du både kan hente et dokument som du skal jobbe videre på eller du kan eksportere siden til andre format når du er ferdig, f.eks eksportere til word. Du får da spørsmål om du vil åpne eller lagre fil (den blir da lagret uten fargekodingen).
Du kan lagre underveis hvis du ønsker å ha historikk ved å trykke Saved revisions - dette kan være lurt hvis dere skriver i økter, da kan dere gå tilbake til den versjonen dere avsluttet med sist gang hvis andre har vært inne og laget "krøll" i mellomtiden.

etherpad.png