dropboxlogo.png

Nettsted:
http://www.dropbox.com/
Platform støttet:
Windows, Mac OSX, Linux, Android, iOS (iPad/iPhone), Blackberry
Pris:
Gratis

Hva er dropbox?


Dropbox synkroniserer filer mellom PC-er, nettet og mobile enheter. Disse filene kan du gjøre tilgjengelig bare for deg selv, eller du kan dele dem med andre. Programmet lager en mappe (som standard i Mine Dokumenter) kalt "dropbox". Her legge du filer du vil synkronisere, noe som gir mange muligheter:
 1. Filen synkroniseres mellom to eller flere maskiner hvor du har dropbox installert: Endringer du gjør på en fil lagret i dropbox vil bli synkronisert over til den en annen maskin hvor du kan f.eks. fortsette arbeidet på fila.
 2. Filen synkroniseres til dropbox.com, man har da tilgang til fila hvor enn det er internettilgang: F.eks. kan man laste ned Powerpoint-presentasjonen man skal bruke fremfor å dra rundt på en USB-pinne.
 3. I dropbox kan du opprette en undermappe og dele med venner eller kolegaer: Dere kan da arbeide sammen på et prosjekt og endringer vil synkroniseres i sanntid, eller dere kan f.eks. dele filer med hverandre (feriebilder, en kul sang etc.)
 4. Data maskinen har kræsjet og filene har forsvunnet: installer dropbox på den nye maskinen og alle filene vil bli lastet ned igjen. Man kan også opprette tidligere filer (slettet ved uhell), eller tidligere versjoner av samme fil (skulle den plutselig bli korrupt). Denne backup-funskjonen er sjekk å ha for fotografier og andre uvurderlige filer.

Dropbox er gratis (du har 2GB tilgjengelig lagringsplass - vil du ha mer kan du invitere andre, eller betale)
Alternativt kan du bruke andre tjenester som gir opptil 15GB gratis lagring. For eksempel: Copy (www.copy.com) eller OneDrive (www.onedrive.com).

dropbox.pngHvordan kommer jeg i gang med dropbox?


Gå til nettstedet http://www.dropbox.com/ - her finner du også gode forklaringer på hvordan du bruker Dropbox. Opprett en konto og følg instruksene på nettsida, for å laste ned programet. Du må trykke I agree i Terms of service for å få installert Dropbox. Dette er det hele - og så velger du brukernavn og passord som du skal benytte for å få tilgang til nettarkivet ditt.

Hvordan finner jeg igjen filene mine?


Hvis du sitter på din egen PC: trykk på dropboxikonet og du kan åpne denne mappa ("arkivet") - den ligger ofte som en egen mappe "My Dropbox" i mappen "Mine dokumenter". Er du på en annen PC trykker du også symbolet, men her må du sikkert logge inn med brukernavn og passord - og så får du tilgang til mappa akkurat som om du sitter på din egen PC.

Hva er fordelene med dropbox?


Det er noen opplagte fordeler med å bruke dropbox:
 • Filene du lagrer i dropbox vil alltid være synkronisert uavhengig av hva slags PC du sitter på (du kan også få tilgang til arkivet via noen mobiltelefoner - eks har iPhone/Android egen applikasjon for dette). Hvis du har et dokument i dropbox som du redigerer når du er på jobb, og så åpner det fra din hjemmePC når du kommer hjem vil dokumentet være den oppdaterte versjonen. Du trenger derfor ikke sende dokumenter som vedlegg, ta dem med på minnepenn eller bruke ftp (ftp er en måte å overføre filer på - i alle fall hvis filene har en viss størrelse, da får man ikke sendt dem som vedlegg)
 • Fildeling: Du kan gi tilgang til andre til hele eller deler av innholdet i din dropbox (du kan velge å gi andre tilgang kun til en eller flere enkeltfiler, en eller flere enkeltmapper, alt innhold eller velge å ikke gi tilgang til andre i det hele tatt).
 • Fildeling over nettet: Legger du filer i "Public"-mappa kan du høyre-klikke fila, for så å velge Dropbox > "Copy public link". Denne linken kan gis til andre, f.eks. på e-post hvor det er tungvint å sende store vedlegg. Når folk trykker linken vil de kunne se/laste ned file du har delt.
 • Automastisk bildegalleri: Ønsker du å dele bilder fra sommerferien, kan du enkelt og greit legge en mappe med bildene i "Photos"-mappa. Høyre-klikk mappa du vil dele og velg Dropbox > "Copy public gallery link". Denne linken kan limes inn og gis til andre.
 • Automatisk backup. Hver gang du lagrer noe i dropbox blir det tatt automatisk backup til en sikret server av Dropbox. Skulle harddisken kræsje og du må skaffe en ny, er det bare å installere programmet på nytt og filene i dropbox vil automatisk bli lastet ned igjen.
 • Nettilgang: I stedet for å dra med deg en usb-pinne, er dine filer tilgjengelige på alle maskiner med internettilgang. Alt du trenger å gjøre er å gå til Dropbox sin hjemmeside, logge inn, og du vil ha mulighet til å laste ned (eller opp!) filer gjennom webgrensesnittet.
 • Historikk. Dropbox har historikk på endring av filer fordi alle endringer gjør at man lagrer ny backup - det er derfor mulig å få gått tilbake til en tidligere versjon (opptil 30 dager gammel) dersom dette skulle være nødvendig (du trenger ikke å lagre dokumentet flere ganger med ulikt navn for å holde orden på historikken).